Listový špenát se smetanou – výborný recept jako příloha k masu

Jednoduchý recept na smetanový špenát s česnekem, který můžete připravit bez jakýchkoliv velkých kuchařských zkušeností i vy doma.

Ingredience:

300-400 g listového baby špenátu
2-3 stroužky česneku
1-2 lžíce olivového nebo rostlinného oleje
200 ml smetany na vaření (30-33% tuku)
Sůl a pepř podle chuti
Volitelně: strouhaný sýr (parmazán nebo podobný tvrdý sýr)
Postup:

  1. Špenát důkladně opláchněte a nechte okapat, případně ho nechte oschnout na kuchyňském papíru.
  2. Oloupejte česnek a nakrájejte ho na tenké plátky.
  3. V pánvi rozehřejte olej na střední teplotu a přidejte česnek. Opečte česnek asi 1-2 minuty, aby se propojilo jeho aroma, ale nezhořel.
  4. Přidejte špenát do pánve a promíchejte s česnekem. Dušte špenát asi 2-4 minuty, dokud nesníží svůj objem.
  5. Přilijte smetanu na vaření do pánve se špenátem a promíchejte. Případně můžete přidat strouhaný sýr, pokud chcete špenát více zahuštěný a bohatší na chuť.
  6. Dochutěte solí a pepřem podle své chuti. Vařte smetanový špenát s česnekem dalších 3-5 minut na mírném ohni, aby se všechny chutě propojily.
  7. Smetanový špenát s česnekem je hotový! Podávejte ho jako přílohu k masu nebo třeba s bramborami či těstovinami. Dobrou chuť!

Podobné příspěvky

Poslední články