Rajčata jsou velmi oblíbenou a univerzální surovinou v kuchyni. Díky své šťavnatosti, sladkosti a kyselosti se výborně hodí do široké škály pokrmů. Zde je několik nejznámějších pokrmů z rajčat:
- Caprese – italský salát skládající se z plátků rajčat, mozzarelly, čerstvé bazalky, olivového oleje a balsamikového octa.
- Gazpacho – studená španělská polévka z rajčat, papriky, okurky, cibule, česneku a chleba, ochucená olivovým olejem a vinným octem.
- Marinara – italská rajčatová omáčka s česnekem, cibulí, olivovým olejem a bazalkou, často používaná jako základ pro pizzu nebo těstoviny.
- Ratatouille – francouzský pokrm z rajčat, baklažánu, cukety, papriky, cibule a česneku, pečený se zeleninou v olivovém oleji a bylinkách.
- Bruschetta – italská předkrm, skládající se z opečených plátků chleba potřených česnekem a naložených rajčaty, bazalkou, olivovým olejem a solí.
- Shakshuka – severoafrický a blízkovýchodní pokrm, ve kterém jsou vejce pečena v rajčatové omáčce s cibulí, paprikou, česnekem a kořením.
- Salsa – mexická omáčka ze syrových nebo vařených rajčat, papriky, cibule, koriandru, česneku a limetky, často podávaná s tortilla chips.
- Stuffed tomatoes (plněná rajčata) – rajčata vydlabaná a plněná směsí rýže, masa, zeleniny nebo sýra, pečená v troubě.
- Pappa al pomodoro – italská polévka z rajčat, drceného chleba, česneku, bazalky a olivového oleje.
- Panzanella – italský chlébový salát s rajčaty, červenou cibulí, bazalkou, olivovým olejem a vinným octem.
Rajčata se také často používají jako základ pro omáčky, saláty, sendviče a mnoho dalších pokrmů po celém světě.