Recept na domácí vaječný koňak

Vaječný koňak (také známý jako „eggnog“ v angličtině) je tradiční vánoční nápoj, který se skládá z mléka, smetany, cukru, vajec, koření a často alkoholu, jako je rum, koňak nebo whisky. Následující recept vám ukáže, jak udělat vlastní vaječný koňak:

Ingredience pro domácí vaječný koňak:

  • 6 velkých vajec
  • 200 g cukru
  • 500 ml mléka
  • 250 ml smetany
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička mletého skořice
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 150-250 ml koňaku, rumu nebo whisky (volitelné)
  • Šlehačka a muškátový oříšek na ozdobení (volitelné)
  1. Oddělte žloutky a bílky: Rozbijte vajíčka a oddělte žloutky od bílků. Žloutky dáme do velké mísy a bílky uložte do ledničky na pozdější použití.
  2. Vyšlehejte žloutky a cukr: Přidejte cukr k žloutkům a šlehejte, dokud směs nezíská světle žlutou barvu a nezhoustne.
  3. Přidejte mléko, smetanu a koření: Do směsi žloutků a cukru pomalu zašlehejte mléko, smetanu, vanilkový extrakt, mletou skořici a muškátový oříšek.
  4. Přidejte alkohol (volitelné): Pokud chcete, přidejte koňak, rum nebo whisky do směsi a promíchejte. Pokud dáváte přednost nealkoholické verzi, tuto část vynechejte.
  5. Chlaďte směs: Přikryjte mísu a nechte směs vychladnout v ledničce alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc, aby se chutě propojily.
  6. Vyšlehejte bílky: Před podáváním vyšlehejte bílky do pevného sněhu. Pokud chcete vaječný koňak hustší, můžete do bílků přidat trochu cukru.
  7. Smíchejte s chlazenou směsí: Jemně vmíchejte vyšlehané bílky do chlazené směsi.
  8. Podávejte: Vaječný koňak podávejte v pohárech nebo šálku.
Předchozí článek
Další článek

Podobné příspěvky

Poslední články