Vaječný koňak (také známý jako „eggnog“ v angličtině) je tradiční vánoční nápoj, který se skládá z mléka, smetany, cukru, vajec, koření a často alkoholu, jako je rum, koňak nebo whisky. Následující recept vám ukáže, jak udělat vlastní vaječný koňak:
Ingredience pro domácí vaječný koňak:
- 6 velkých vajec
- 200 g cukru
- 500 ml mléka
- 250 ml smetany
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička mletého skořice
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 150-250 ml koňaku, rumu nebo whisky (volitelné)
- Šlehačka a muškátový oříšek na ozdobení (volitelné)
- Oddělte žloutky a bílky: Rozbijte vajíčka a oddělte žloutky od bílků. Žloutky dáme do velké mísy a bílky uložte do ledničky na pozdější použití.
- Vyšlehejte žloutky a cukr: Přidejte cukr k žloutkům a šlehejte, dokud směs nezíská světle žlutou barvu a nezhoustne.
- Přidejte mléko, smetanu a koření: Do směsi žloutků a cukru pomalu zašlehejte mléko, smetanu, vanilkový extrakt, mletou skořici a muškátový oříšek.
- Přidejte alkohol (volitelné): Pokud chcete, přidejte koňak, rum nebo whisky do směsi a promíchejte. Pokud dáváte přednost nealkoholické verzi, tuto část vynechejte.
- Chlaďte směs: Přikryjte mísu a nechte směs vychladnout v ledničce alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc, aby se chutě propojily.
- Vyšlehejte bílky: Před podáváním vyšlehejte bílky do pevného sněhu. Pokud chcete vaječný koňak hustší, můžete do bílků přidat trochu cukru.
- Smíchejte s chlazenou směsí: Jemně vmíchejte vyšlehané bílky do chlazené směsi.
- Podávejte: Vaječný koňak podávejte v pohárech nebo šálku.